Honlapismertető

A lectio divina honlap a Pécsi Egyházmegye honlapján 2017. decembere óta hétről hétre megjelenő lectio divina segédanyagok átdolgozott, bővített kiadására, valamint a témához kapcsolódó további dokumentumok közzétételére szolgál.

A formailag egységesített segédanyagok letöltése immár a nyomtatásra optimalizált formátum (PDF) mellett eKönyvként (EPUB, MOBI) is lehetséges (ehhez a Kezdőlap alján a megfelelő feliratú ikonra kell kattintani), ami számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon, minden elterjedt platformon kényelmesen, jól kezelhetően olvasható. Az elsősorban ifjabbaknak szóló, interaktív feladatokat, élménypedagógiai megközelítést tartalmazó részeket lectio divina iunior segédanyag néven külön dokumentumba emeltük ki.Ezeknek az anyagoknak az összeállítása, egységesítése folyamatban van, ezért nem minden segédanyagnál találhatóak még meg.

A liturgikus évek (“A”, “B”, “C”) vasárnapjaihoz és egyes ünnepeihez tartozó segédanyagok felépítése a lectio divina módszere lépeseinek klasszikus  sorrendjét követi. Az evangéliumi szakaszhoz minden esetben tekintélyes mennyiségű ismeretanyag áll rendelkezésre, amiből csak egy válogatás kerülhetett be az adott segédanyagba. A válogatásnál a terjedelmi arányok figyelembe vétele is szempont volt, hogy a segédanyagok végigolvasása ne vegyen el aránytalanul sok időt az imádságtól. Az impresszumban megjelölt online forrásokból mindazonáltal a segédanyagba be nem került szövegrészek is elérhetőek. Mivel a segédanyagok elsősorban pasztorális, nem pedig tudományos céllal készültek, a lábjegyzeteket teljesen elhagytuk (ezek az imént említett online forrásokban megtalálhatóak), a forrásmegjelöléseket pedig nem közvetlenül az adott szövegnél helyeztük el, hanem hátul, az impresszumon belül, a szerzői jogok ismertetőjénél.

Az aktuális segédanyag az adott dátumnál legalább egy héttel korábban kerül közzétételre, a Kezdőlap menüpontban, az oldal alján érhető el. A szentmise olvasmányai a letölthető fájlok közzétételét megelőzően is megtekinthetőek már, de az olvasmányok alatti letöltésre szolgáló ikonok csak akkor jelennek meg, amikor a hivatkozott fájlok ténylegesen letölthetővé válnak. Időben előre és hátra lépegetni az éppen megjelenített ünnepnap nyitóképe felett jobbra, illetve balra található feliratra kattintva lehet.

A lectio divina eucharistica nem olvasásra szánt segédanyagok, hanem filmfelvételek formájában áll rendelkezésre. Ezek az előadások a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeként a Szentírásnak az Eucharisztiával kapcsolatos részeit tárgyalják a lectio divina módszere szerint.

A segédanyagok mellett fokozatosan bővülő videótár és szakirodalmi gyűjtemény is található a honlapon, ahol elsősorban, de nem kizárólagosan, magyar nyelvű forrásokról adunk összefoglalót.

A honlapot technikai eszköznek tekintjük információk közzétételében. Éppen ezért az esztétikai megfontolások mellett a gyakorlati szempontok voltak uralkodók az oldalszerkezet kialakításánál. Szívesen veszünk ennek fejlesztésére irányuló észrevételeket, javaslatokat.